Cum amenajezi o bucatarie prietenoasa cu mediul
Amenajarea unei bucatarii prietenoase cu mediul implică mai mult decât instalarea de mobila și aparate. O bucătărie cu adevărat eco pornește de la sol în sus, inclusiv totul, de la dulapuri la finisaje non-toxice și lipici.
Alegerea materialelor
Daca asta este ceea ce iti doresti, atunci va trebui să iei în considerare modul în care fiecare produs functioneaza în ceea ce privește sănătatea și impactul asupra mediului. Produsele de întreținere trebuie să fie durabile, astfel încât acestea să reziste testului timpului și sa nu necesite utilizarea de prea multă energie suplimentară. Lemnul este cel mai indicat atunci cand vine vorba de mobilierul de bucatarie. Nu uita nici de modalitatile de depozitare.
Analiza ciclului de viață
Precum și de gândire cu privire la tipurile și sursa materialelor, este o idee bună de luat în considerare impactul asupra mediului, al producției și a extragerii de materii prime, iar emisiile toxice și cu efect de seră generate de fabricarea acestora, utilizarea și transportul. O evaluare corectă a energiei totale utilizată se numește „analiza ciclului de viață“ (sau „evaluarea ciclului de viață“).
Acest lucru nu este întotdeauna ușor de cuantificat, dar unii producători vor furniza aceste informații, și puteți obține în mod normal, o idee prin investigarea metodelor producătorului, și prin luarea în considerare a anumitor lucruri, cum ar fi materiale, transport și ambalare. Pentru a fi cu adevărat verde, va trebui în mod ideal să te uiti la produse din surse regenerabile.
Compuși organici volatili
Încercați și utilizați materiale care nu implică producerea de substanțe chimice nocive – acest lucru este la fel de important pentru sanatatea ta ca orice altceva. Naturale, materiale non-toxice și alergeni pot fi folosite acolo unde este posibil, și toate produsele de tamplarie ar trebui să folosească în mod ideal materiale (compuși organici volatili) redus de COV.
Compușii organici volatili sunt substanțe chimice toxice care se evaporă din anumite produse depozitare, cum ar fi adezivi, vopsele și lacuri. De exemplu, benzen se găsește în vopsele și cleiuri, poliuretan se găsește în două finisaje de ambalaj și formaldehidă poate fi găsita în adezivii utilizați la fabricarea plăcilor aglomerate fibrolemnoasă și placaj.
Utilizarea eficientă a apei
Atunci când alegeți aparatele de apă, asigurați-vă că sunt AAA evaluate sau echivalente. Selectați aparatul în funcție de rating maxim, în limitele bugetului. Un robinet de apă eficient echipat cu un aerator ar putea oferi 2 litri de apa pe minut, în timp ce un robinet regulat poate descărca oriunde de până la 18 litri pe minut – ceea ce este o diferență destul de mare!
Iluminatul eco
Iluminatul este ceva ce va trebui să iei în considerare, de asemenea. Acolo unde este posibil, se va utiliza doar lumina naturala. De exemplu, in timpul zile nu este nevoie de lumina artificiala. Te poti bucura din plin de lumina naturala, lucru pentru care iti recomandam sa ai perdele foarte subtiri la ferestrele din bucatarie. De asemenea, cu cat sunt mai mari ferestrele cu atat mai bine. In ceea ce priveste lumina artificiala, poti folosi becuri LED pentru un consum de energie cat mai redus.