Tipuri de lumini stradale si cum functioneaza ele?

Unul dintre principalele motive pentru care avem nevoie de iluminat stradal este imbunatatirea sigurantei. Iluminarea precisa si confortabila este importanta pentru o buna vizibilitate pe timp de noapte. Atunci cand se asigura o buna vizibilitate, se vor preveni accidentele si se va imbunatati sentimentul de securitate personala. Iluminatul stradal nu este folosit pentru a arata drumul direct in fata vehiculului, farurile vehiculului fac aceasta treaba.

Avantajele luminilor stradale

Luminile stradale lumineaza zonele adiacente ale drumului si zona dincolo de raza farurilor vehiculului pentru a ajuta soferii sa fie vigilenti si sa-i avertizeze cu privire la posibilele pericole. Rata accidentelor pe drumurile neluminate pe timp de noapte este de aproximativ trei ori mai mare decat rata zilnica. Iluminatul stradal adecvat poate, de asemenea, imbunatati stralucirea vehiculelor care se apropie prin cresterea nivelului de adaptare al ochilor. Un corp iluminat stradal de buna calitate, va ramane functional pentru foarte mult timp.

Cand conducem dintr-o zona bine luminata intr-o zona intunecata, ochii nostri au nevoie de timp pentru a se adapta. Daca lumina ramane constanta, ochii nu trebuie sa se reajusteze continuu pentru diferite niveluri de luminozitate. Prin urmare, luminile stradale trebuie instalate pe stalpi inalti la distante egale pentru o luminozitate uniforma si adecvata. Iluminatul stradal de calitate imbunatateste si siguranta pietonilor si a persoanelor cu vedere slaba.

Aleile au de obicei pete intunecate de la copaci, randuri de arbusti, cladiri inalte sau unghiuri ciudate ale strazilor. Pentru pietoni, accentul ar trebui sa se puna pe trotuarele iluminate, iar inaltimea stalpului este de obicei mai mica pentru iluminatul orientat catre pietoni decat iluminatul orientat catre automobil. Conform studiilor, iluminarea slaba poate creste si activitatile criminale.

Furturile si spargerile sunt mai frecvente in zonele slab iluminate. Luminile stradale amplasate strategic pot face clientii sa se simta mai in siguranta si bineveniti in unitatile comerciale. Luminile stradale imbunatatesc, de asemenea, calitatea vietii prin extinderea artificiala a orelor de zi pentru activitati pe timp de noapte si incurajand utilizarea dotarilor publice pe timp de noapte.

Unde ar trebui plasate luminile?

Caracteristicile drumului, cum ar fi borduri, poteci, alinierea drumului, starea drumului, alte vehicule si pietoni pot fi vizibile cu ajutorul iluminatului de pe trotuarr . Zonele cu volume mari de trafic pe timp de noapte, drumurile de serviciu si locatiile cu niveluri ridicate de iluminare de fundal beneficiaza de acest tip de iluminat.

Accidentele si coliziunile pe timp de noapte pot fi prevenite cu ajutorul iluminatului in locurile de intersectie. Cu iluminare suficienta, soferii pot vedea drumul care se intersecteaza, cozile de trafic si alti utilizatori ai drumului. Acest tip de iluminat este cel mai bine utilizat la intersectiile si sensurile giratorii semnalizate. Fiecare drum care se intersecteaza trebuie sa aiba cel putin o lumina pentru a ajuta traficul care se apropie de pe drumurile laterale pentru a identifica intersectia.

Pentru a spori siguranta pietonilor, este necesara iluminarea la trecerile de pietoni, ceea ce face ca pietonii care folosesc trecerea sa fie vizibili pentru soferii care vin din sens opus. Acest lucru ajuta, de asemenea, la localizarea punctelor sigure de trecere pentru pietoni si la detectarea potentialelor pericole pe timp de noapte. Acest lucru ajuta la reducerea criminalitatii stradale si a numarului de accidente pietonale.