Ce este vitamina C și de ce e importantă pentru sportivi?

 

Vitamina C este cunoscută datorită faptului că susține sănătatea și funcționarea optimă a sistemului imunitar, însă ea are și multe alte beneficii.

Vitamina C este una dintre vitaminele hidrosolubile care nu rămân în organism pentru mult timp – din cauza faptului că vitaminele hidrosolubile se elimină din corp împreună cu urina –, așadar trebuie să o suplimentăm în mod regulat prin alimentație.

La ce ne folosește vitamina C?

Vitamina C, numită și acid ascorbic, este un antioxidant puternic, care poate preveni deteriorarea celulelor din organism. Această vitamină are și multe alte beneficii, întrucât contribuie la întărirea sistemului imunitar, absorbția de fier și formarea de colagen.

De ce este vitamina C importantă pentru sportivi?

Vitamina C este esențială din punctul de vedere al sănătății sistemului imunitar. sportivii pot beneficia de această vitamină pentru că poate preveni răceala și infecțiile aparatului respirator, respectiv poate scurta timpul necesar combaterii acestora, ceea ce înseamnă că nu vor pierde mult timp în care s-ar putea antrena.

Deficiența de vitamina C poate avea multe simptome: pot apărea probleme gingivale, părul și pielea pot deveni uscate, respectiv timpul de vindecare ar unor răni sau leziuni va fi mai lung.

Totodată, deficiența de vitamina C poate duce la anemie, ceea ce este, din nou, o problemă pentru sportivi, întrucât nivelul scăzut de globule roșii și hemoglobină care transportă oxigen înseamnă mai puțin oxigen pentru mușchii solicitați din corp.

Care este necesarul de vitamina C al sportivilor?

În unele țări, recomandările privind doza zilnică de vitamina C pot diferi. De regulă, se recomandă să ne asigurăm un aport zilnic de aproximativ 30-75 de mg de vitamina C, însă această cantitate poate fi ușor consumată atunci când consumăm multe legume și fructe cu conținut ridicat de vitamina C. Spre exemplu, un pahar de 250 ml de suc de portocale natural poate conține aproximativ 125 mg de vitamina C.

Care alimente sunt bogate în vitamina C?

Citricele sunt foarte bogate în vitamina C, însă există și multe alte surse excelente cu ajutorul cărora ne putem asigura doza zilnică de vitamina C. Câteva fructe și legume cu conținut ridicat de vitamina C sunt broccoli, kiwi, căpșunele, ardeii, roșiile, cartofii, murele, zmeura sau afinele.

Este bine să luăm suplimente de vitamina C?

Majoritatea sportivilor consumă, de regulă, diferite multivitamine, cu ajutorul cărora își asigură doza zilnică recomandată de vitamine. În mod normal, dacă consumăm zilnic fructe și legume bogate în vitamina C – cum ar fi cele menționate mai sus – nu ar trebui să ne îngrijorăm în privința aportului de vitamina C. Deși, în principiu, se recomandă ca principala sursă de vitamine să fie fructele și legumele proaspete, dacă nu ne putem asigura aportul optim prin alimentație, nu strică să luăm și suplimente de vitamina C, cum ar fi preparatele de vitamina C 1000 mg de la Vitaking. Spre exemplu, se recomandă suplimentarea cu vitamina C în cazul unui început de răceală, înainte de a călători în străinătate ori în cazul recuperării după leziuni ale țesutului moale – mai ales la sportivi.

Totuși, trebuie ținut minte că și excesul de vitamina C poate fi dăunător. În cazul în care consumăm zilnic cantități mai mari de 1000 de mg de vitamina C, aceasta poate interfera cu adaptarea pe care ne dorim să o obținem prin antrenamente.