Tuburile solare si lumina UV

lumina uv

Cand vine vara, avem zambetul pe buze si acest lucru nu este surprinzator. Conform diverselor studii stiintifice, lumina soarelui ne stimuleaza starea de spirit, previne o serie de boli grave si are nenumarate beneficii fizice.

Cu toate acestea, nu te poti bucura de soare oricand doresti sau nu poti controla cata lumina solara absorbi. Din fericire, exista o solutie pentru asta: aparate de bronzat.

Aparatele de bronzat, ofera aceleasi beneficii ca si soarele, dar intr-un mediu controlat. Dar cum este aceasta bronzare sanatoasa? Ei bine, utilizarea responsabila a luminii UV maximizeaza beneficiile soarelui minimizand in acelasi timp riscurile de expunere prea mare.

In timp ce bronzul responsabil inseamna ceva diferit pentru fiecare persoana din cauza tipului sau de piele, exista o regula de aur: Nu sta la soare pana te arzi! Deci, atata timp cat nu o faci, te poti bucura de urmatoarele beneficii:

Vitamina D

Nivelurile sanatoase de vitamina D sunt asociate cu scaderea semnificativa a riscurilor majoritatii formelor de cancer, boli de inima, boli autoimune si infectioase. Cel mai comun si eficient mod de a obtine vitamina D este din lumina soarelui. Cu toate acestea, nu toata lumea se poate bucura de soare oricand doreste. O alternativa este mancarea, pestele gras (somon si ton), produsele lactate, puiul si ouale sunt o sursa buna de vitamine.

Dar o alta metoda mai fiabila care iti va oferi practic aceleasi rezultate ca si lumina soarelui sunt aparatele de bronzat si lumina UV. Studiile indica faptul ca, deoarece aparatele permit expunerea la aproape intreaga piele, amplifica eficacitatea organismului pentru producerea de vitamina D.

O structura osoasa sanatoasa

Datorita luminii UV de la aparatele de bronzat, vitamina D poate juca un rol important in reglarea nivelului de calciu si fosfor, doua elemente esentiale pentru sustinerea oaselor sanatoase. Oasele tale se descompun in mod natural, dar datorita vitaminei D si altor minerale se refac. Dar fara suficienta vitamina D, oasele tale pot deveni fragile sau deformate. La adulti, acest lucru poate duce la osteomalacie (inmuierea oaselor) sau osteoporoza.

Amelioreaza durerea

Bronzarea responsabila face muschii mai flexibili si usureaza rigiditatea. Actioneaza ca analgezic in caz de reumatism, artrita si dureri musculare. Mai mult, persoanele cu fibromialgie au raportat o scadere pe termen scurt a durerii dupa expunerea la lumina UV.

Reduce bolile de inima

Deficitul de vitamina D este, de asemenea, asociat cu un risc cardiovascular crescut. Oamenii de stiinta cred ca riscul crescut de boli de inima si alte boli cronice se datoreaza lipsei de lumina UV, ceea ce duce la deficienta vitaminei D. Oamenii care traiesc la latitudini mai inalte, ca in nordul Europei, au mai multe sanse sa moara de boli de inima iarna decat vara. In plus, nivelul de colesterol poate creste si in timpul iernii, ceea ce duce la o serie de probleme de sanatate, pe langa bolile de inima.

Mai multa fericire

Expunerea la lumina soarelui a fost legata de o energie imbunatatita si o stare de spirit crescuta. Se datoreaza faptului ca lumina creste nivelul serotoninei, hormonul fericirii al organismului. In lunile de iarna, multi oameni sufera de tulburari afective sezoniere si depresie. Asta pentru ca vremea rece si innorata impiedica razele soarelui sa ajunga la piele. Expunerea regulata la UV pe parcursul intregului an poate reduce aceste simptome depresive si tulburari de dispozitie.