PERICOLELE RULMENȚILOR CONTRAFĂCUȚI

Rulmenții falsificați creează dureri de cap nu numai producătorilor de rulmenți din întreaga lume, dar și persoanelor păcălite să-i cumpere.

În februarie 2017, SKF a distrus 15 tone de rulmenți contrafăcuți. În 2009, 17.000 de bucăți din acești rulmenți rulanți contrafăcuți, cu o valoare de piață de peste un milion de euro, au fost confiscate ca parte a raidului la depozitul unui dealer din Pireu, Grecia. Lumea falsificării este extinsă și se ramifică în mai multe industrii.

Camera de comerț internațională estimează că efectele contrafacerii pe plan global ajung până la 1.8 trilioane de dolari!

În prezent, când vorbești de contrafacere te gândești mai ales la articolele de lux din lumea modei, la telefoane smartphone sau la calculatore. Însă există o altă lume a contrafacerii care poate pune în pericol viața mai multor persoane: lumea rulmenților falsi.

Rulmenții sunt un articol popular de contrafacere, iar companii precum SKF și NSK încearcă tot posibilul să scape de piața acestora. Astfel de rulmenți sunt periculoși din cauza posibilelor defecțiuni de proiectare care pot apărea, ducând în cele din urmă la avarii și răniri.

NSK a postat recent o poveste despre cum Universitatea din Dortmund a suferit consecințele folosirii rulmenților falsificați. În timpul unui studiu de cercetare realizat cu o renumită universitate chineză cu privire la modul de îmbunătățire a procesului de distilare, zgomote tari se auzeau din sistemul de acționare utilizat în sistemul modular în trei etape pentru fierberea lichidelor pentru distilare. Motorul de 5 kW cu conexiune cu centură în v la un arbore vertical folosește un rulment cu bile pentru a oferi suport și doi rulmenți conici pentru a oferi suport de sus. Zgomotul a persistat chiar și după ce NSK a făcut ajustări. După o investigație mai aprofundată, NSK a stabilit că rulmenții erau contrafăcuți și trebuiau înlocuiți.

Pe site-ul SKF sunt prezentate mai multe exemple despre modul în care falsurile afectează fabricile cu perioade de repaus neașteptate și pun angajații în pericol. Un exemplu este faptul că o fabrică de procesare petrochimică a trebuit să efectueze o oprire de urgență după doar două zile de funcționare, când rulmentul a eșuat în timpul unei aplicații cruciale. Acest lucru a pus lucrătorii în pericol și a creat mari pagube uzinei, fiind necesară închiderea ei până ce au găsit rulmentul defect și l-au înlocuit cu un rulment original de la SKF.

Direectorul SKF Group Brand Protection, Tina Åström, avertizează cu privire la pericolele rulmenților contrafăcuți: „Produsele industriale contrafăcute precum rulmenții nu sunt cumpărate în mod intenționat de către clienți, așa că cel mai bun mod de a lupta împotriva contrafacerii este de a conștientiza oamenii. Clienții care achiziționează accidental produse contrafăcute sunt înșelați financiar și riscă deteriorarea mașinilor și pagube cu timpii morți din producție. „

SKF face parte din World Bearing Association (WBA), împreună cu companii precum NSK, NTN, Timken, Koyo, INA FAG și Nachi, care ajută la conștientizarea despre acești rulmenți contrafăcuți. WBA este o asociație industrială non-profit și neîncorporată care promovează interesul comun și legal al industriei de rulmenți. Ei speră să educe participanții în industrie despre cum să identifice rulmenții falsi, să cumpere rulmenți în mod încrezător și să implice agențiile de aplicare a legii adecvate pentru a ajuta la oprirea falsificatorilor.

Mai multe companii au luat măsuri pentru a preveni utilizarea rulmenților falsi. De exemplu, Sandvik AB, producător de echipamente miniere și oțel din Suedia, angajează contractori pentru a explora posibile site-uri false care vând rulmenți contrafăcuți. Schneider Electric a dezvoltat coduri de bare și etichete care pot fi inspectate doar prin lumină ultravioletă pentru a detecta falsurile. Vallourec SA, un producător francez de conducte pentru industria gazelor și a petrolului, combate contrafacerile detectând și raportând certificate false care sunt utilizate pentru falsificarea autenticității.

Leco vă pune la dispoziție piese de schimb originale, pe site-ul nostru puteți cumpăra cu încredere rulmenți marca SKF, NSK sau KOYO cu garanția originii și a calității.