Ce inseamna produse BIO si cum se diferentiaza ele de cele clasice

In ultima vreme tot mai multe persoane au inceput sa simta efectele recoltelor produse industrial si, din fericire, foarte multi oameni cauta acum sa treaca la un mod de viata cat mai sanatos, alegand produse si alimente BIO. In societatea noastra bazata pe consum, elimentele procesate contin foarte multi conservanti, aditivi si substante chimice incat va fi cu siguranta nevoie de o schimbare. Fiind ingrijorati de efectele nocive asupra sanatatii, oamenii isi intor cprivirea inapoi catre produsele sanatoase, in prcesarea carora nu intervin substante chimice si care nu sunt modificate genetic. Toate produsele BIO pe care le gasesti de exemplu pe crudsisanatos.bio sunt in concordanta cu natura.

Ce inseamna de fapt produs BIO

Produsele BIO sunt produse organice sau produse ECO. Exista insa un motiv pentru care sunt folosite 3 denumiri diferite si anume ca regulile sunt variate in functie de tari. Spre exemplu, BIO se foloseste de obicei in zona franco-germana, in timp ce englezii folosesc organic si Romania foloseste ECO alaturi de alte tari. Certiciarea BIO se va face respectand mai multe reguli general valabil in intreaga lume, de catre organisme private sau de stat, care sunt acreditate pentru a evalua conformitatea produselor. Sunt mai multe informatii in acest sens pe site-urile producatorilor care ofera variante BIO.

In UE, pe toate produsele care au certificat BIO se va gasi imprimata sigla oficiala. De asemenea, in Romania exista si un logo special, alocat pentru agricultura ecologica.

Ce reguli respecta produsele BIO?

Sunt mai multe reguli impuse produselor BIO, dupa cum urmeaza:

  1. Culturile trebuie sa fie rotite pentru ca resursele sa fie utilizate cat mai eficient;
  2. Nu se vor folosi pesticide chimice, antibiotice, fertilizatori sinstetici si alte substante;
  3. Nu sunt acceptate organismele modificat egenetic;
  4. Se incurajeaza utilziarea resurselor naturale asa cum sunt gunoiul de grajd pentru ingrasaminte sau furajele care sunt produse direct in ferme;
  5. Se recomanda utilizarea unor plante care sunt rezistente la boli;
  6. Se recomanda cresterea unor animale care au fost adaptate mediului in care se dezvolta;
  7. In cazul animalelor care cresc in aer liber se impune uitlizarea furajelor ecologice;
  8. Practicile pentru cresterea animalelor se adapteaza mai multor specii de animale.

In plus, trebuie mentionat si faptul ca agricultura ecologica este o parte a unui lant extins de aprovizionare, care include si prelucrarea alimentelor, distributia alimentelor si vanzarea lor cu amanuntul.

De ce produsele BIO au un pret putin mai mare decat cele clasice?

In momentul in care sunt folosite insecticide, substante chimice de crestere si dezvoltare rapida sis e utilizeaz aconservanti se pot produce cantitait mai mari, crescand si termenul de valabilitate. Produsele BIO sunt mai complicat de obtinut in cantitati mari si au un termen de valabilitate mai mic, ceea ce inseamna ca pretul va fi mai mare pentru a acoperi munca producatorului. In plus, faptul ca produsele BIO nu contin substante nocive si au mai multe substante nutritive decat cele clasice le face sa aiba o calitate mai buna, de unde si pretul mai mare.