Ce este rulmentul axial?

rulmentul axial

Sunt mai multe instalatii in care este folosit cel putin un rulment axial si de aceea este important ca  utilizatorii sa inteleaga ce sunt acesti rulmenti. Acest grup de rulmenti a fost proiectat sa suporte o sarcina axiala, cunoscuta si sub numele de sarcina de tractiune, care este o forta in aceeasi directie cu arborele. Rulmentii axiali nu trebuie supusi la nicio sarcina radiala deoarece sunt proiectati numai pentru sarcini de tractiune.

Ganditi-va la scaune de birou sau scaune de bar, pentru a numi doar cateva aplicatii de incarcare axiala. Desi acest grup de rulmenti nu poate face fata sarcinilor radiale, ei pot fi utilizati impreuna cu rulmenti radiali cu bile, daca este necesar. Elementele de rulare ale unui rulment radial cu bile sunt proiectate sa suporte sarcini radiale, care sunt sarcini perpendiculare pe arbore.

Directia axiala a sarcinii

Este important sa utilizati tipul corect de rulmenti, bazat pe directia sarcinii de tractiune. Unele tipuri de rulmenti au o cale de rulare sau o canelura pe fiecare saiba. In aceste cazuri, o saiba are un diametru interior putin mai mare, astfel incat sa fie amplasata in carcasa si arborele se poate roti in interiorul acesteia. Acesti rulmenti pot suporta sarcini de tractiune intr-o singura directie si trebuie instalati in functie de directia sarcinii.

Tipul mai simplu de rulment axial miniatural are saibe identice si nu are cale de rulare. Acestea pot suporta sarcini axiale in ambele directii, dar au cote reduse de sarcina si viteza in comparatie cu rulmentii axiali cu o singura directie.

Capacitate de sarcina axiala

Diferitele aplicatii pun cerinte de incarcare diferite asupra rulmentilor. Pentru aplicatii cu sarcina axiala mare, tipurile de rulmenti pentru sarcini grele, cum ar fi seria 6200 sau 6300, pot suporta sarcini axiale de pana la 50% din sarcina radiala statica. In cazurile in care sarcinile axiale si radiale mari apar simultan, pot fi necesari rulmenti cu contact unghiular.

Pentru aplicatii cu sarcina axiala scazuta, pot fi utilizati niste rulmenti radiali. Rulmentii cu bile adanci cu sectiune subtire pot suporta sarcini axiale cuprinse intre 10 si 30% din sarcina radiala statica nominala a rulmentului. Nota — aceste cifre se bazeaza pe sarcina axiala pura. Sarcinile radiale suplimentare sau momentul (sarcinile de dezaliniere) vor avea un impact asupra capacitatii de incarcare axiala.

Indiferent de tipul de incarcare cerut, toti rulmentii au limitele lor. Atunci cand stabiliti ce rulment sa alegeti, este important sa luati in considerare mai multi factori; directia sarcinii, dimensiunea sarcinii, viteza de rotatie a aplicatiei. De asemenea, este esential sa ne asiguram ca rulmentii sunt fabricati la standarde de calitate inalte, ceea ce permite cele mai inalte niveluri de rulare chiar si cu forte axiale mai mari.

Depasirea limitelor totale recomandate pentru sarcini combinate va avea un efect negativ asupra duratei de viata a rulmentilor.

Atunci cand alegeti un rulment axial, este important sa cautati modelul potrivit, deoarece acesti rulmenti pot fi foarte usor de deteriorat atunci cand sunt in joc forte axiale nepotrivite.

Tineti cont si de instructiunile oferite de producatorul sistemului pe care se monteaza rulmentul pentru a evita suprizele neplacute. Doar asa veti reusi sa obtineti rulmentul potrivit la timp, astfel incat sa nu apara probleme si sa nu existe sansa de a distruge sistemul in care sunt montati rulmentii. Un alt aspect important este sa alegeti de fiecare data cele mai bune materiale pentru rulmenti si cele mai bune branduri astfel incat sa va asigurati de durabilitatea proiectului pe care il faceti.