Când și de ce să optezi pentru o labioplastie
Femeile aleg să recurgă la labioplastie din motive care depășesc aspectul estetic. Excesul de țesut (numit hipertrofie labială) care face ca labiile mici să fie mai lungi decât labiile mari poate provoca disconfort fizic și durere în timpul activității sexuale și al exercițiilor fizice sau poate cauza infecții urinare mai frecvente.
Pentru unele femei, labiile reprezintă o sursă de complexe, mai ales în situații intime. Fie genetic, fie din cauza vârstei, acestea pot deveni prea lungi, prea voluminoase, închise la culoare sau asimetrice, iar o labioplastie poate fi soluția pentru oricare dintre aceste probleme. Această operație nu este recomandată minorilor, deoarece procesul de creștere nu este încheiat, labiile continuând să se dezvolte până la aproximativ 23 de ani.
În ce constă procedura
În cadrul unei labioplastii, chirurgul scurtează sau remodelează labiile mici (cele fără păr) sau labiile mari (cele cu păr). Țesutul nedorit este tăiat cu un bisturiu sau cu laser.
Întreaga procedură durează aproximativ 30 – 90 de minute, iar pacientele nu simt nicio durere în timpul intervenției, putând să plece acasă în aceeași zi. Operația se efectuează, în general, cu un anestezic local cu sedare, rar fiind necesar un anestezic general.
Labioplastia implică intervenția chirurgicală doar asupra organelor genitale externe, fără a afecta canalul vaginal pentru a-l face mai strâmt. Pentru acest scop există alte proceduri: vaginoplastia (care îngustează canalul vaginal) și perineoplastia (care îngustează deschiderea vaginală). Ambele proceduri de întinerire vaginală au efecte pozitive asupra problemelor de incontinență urinară.
Tehnici chirurgicale
Există mai multe tehnici pe care un chirurg le poate folosi în timpul unei labioplastii, iar alegerea metodei potrivite depinde de nevoile și preferințele pacientei.
Labioplastie pentru labii mici
- Metoda clasică: implică îndepărtarea țesutului în exces din labiile mici pentru a le reduce dimensiunea și a le face mai simetrice. Excesul de țesut este îndepărtat chirurgical, iar marginea nouă este suturată.
- Metoda inciziei în V: implică incizii ale labiilor în formă de litera V, ascunzând tăieturile în cutele pliurilor labiale. Această tehnică păstrează marginea labiilor și sensibilitatea, oferind un rezultat estetic superior.
Labioplastie pentru labii mari
Labioplastia pentru labiile mari este mai rar efectuată, fiind mai puține paciente care necesită acest tip de intervenție. Există două principale proceduri pentru înfrumusețarea labiilor mari:
- Mărirea labiilor mari: se realizează prin transfer de grăsime sau injectarea de acid hialuronic. De obicei, este necesar mai puțin de 50cc de grăsime pentru mărirea ambelor labii mari.
- Reducerea labiilor mari: este destinată pacientelor ale căror labii mari suferă de ptoză (piele flască) după naștere, pierdere excesivă în greutate sau îmbătrânire.
Avantaje ale labioplastiei
- Reducerea disconfortului în timpul actului sexual
- Mai multă încredere în situații intime
- Mai multă încredere în purtarea hainelor strâmte
- Confort sporit în timpul activităților sportive
- Mai puține infecții ale tractului urinar
- Reducerea problemelor de incontinență urinară
- Costuri accesibile
Când se văd rezultatele
În prima săptămână după operație, zona este încă inflamată, astfel că nu este momentul potrivit pentru a evalua rezultatele. Primele îmbunătățiri pot fi observate după 10-14 zile, odată cu reducerea edemelor (umflăturilor) și disconfortului. Vindecarea mai amplă se finalizează după aproximativ 6 săptămâni, moment în care activitatea sexuală poate fi reluată. Rezultatele finale pot fi apreciate după trei până la patru luni de la procedură.
Recuperarea
Labioplastia, deși solicită pregătire profesională înaltă, nu este o operație complicată pentru paciente. Internarea nu este necesară, pacientele plecând acasă la câteva ore după intervenție, care durează în medie între 30 și 90 de minute.
Procesul de recuperare se desfășoară în două stadii: primul stadiu durează între 3 și 7 zile, timp în care disconfortul și durerea sunt normale, dar pot fi gestionate cu medicamente prescrise de doctor. Este nevoie de trei până la patru săptămâni înainte de a putea face exerciții fizice și șase până la opt săptămâni înainte de a relua activitatea sexuală.
Unele paciente au nevoie de una până la două săptămâni de concediu pentru a se recupera. În această perioadă, este crucial să păstreze zona curată și ferită de infecții, să poarte lenjerie intimă și haine lejere pentru a preveni frecarea. Absorbantele trebuie evitate deoarece pot conține substanțe iritante. Activitatea sexuală este nerecomandată timp de aproximativ 6 săptămâni, iar activitatea fizică intensă timp de 6 până la 12 săptămâni.
În perioada de recuperare, sunt normale edemele (umflături) și echimozele (vânătăi), însă acestea sunt reduse la minimum în cazul pacientelor care respectă indicația de repaus la pat în primele 7 până la 10 zile și evită mișcările excesive.
Repausul la pat este important, însă pacienta nu trebuie să fie complet sedentară după prima zi. Câteva sfaturi pentru o recuperare ușoară:
- Mișcarea: Pacientele ar trebui să se mobilizeze după 24 de ore de la operație și să facă plimbări scurte, de 5-10 minute. Plimbările pot fi inconfortabile, de aceea administrarea unor analgezice cu o jumătate de oră înainte este recomandată. După plimbare, este indicată odihna cu picioarele ridicate pentru câteva ore.
- Urinarea: Urinarea în poziția șezut poate fi incomodă, însă folosirea unei sticle de stropit perineale în timpul urinării ajută la îndepărtarea acidului uric, reducând usturimea și menținând igiena.
- Comprese reci: Aplicarea de comprese cu gheață timp de max. 30 de minute poate reduce durerea, mâncărimea și umflăturile.
Perioada inițială de recuperare de trei până la șapte zile poate fi mai lungă dacă pacienta a suferit mai multe proceduri simultan.
Dacă te gândești la o schimbare și vrei să recurgi la această intervenție, te așteptăm la o consultație la Dr. Radu Panțuru. Pentru mai multe detalii, poze înainte și după, dar și alte proceduri, vizitează site-ul oficial drpanturu.ro.